Yoga nidra / Ontspanning de luxe

Yoga nidra is een krachtige en zeer effectieve techniek om een staat van diepe ontspanning te bereiken en die door iedereen beoefend kan worden.

Door de oprichter van de Bihar School of Yoga in India is deze techniek naar het Westen gebracht. Nidra betekent "slaap" en de yoga staat voor balans en evenwicht.

Als we slapen rusten we uit. Toch heb je soms het idee dat als je wakker wordt, je niet uitgerust bent. Fysiek wel, maar emotioneel en mentaal ben je 's nachts vaak erg druk bezig met het verwerken van dingen die in je dagelijks leven spelen, waardoor je je energetisch uitgeput voelt.

Yoga nidra geeft een totale ontspanning op vier niveaus: fysiek, mentaal, psychisch én emotioneel, zodat je je na een sessie yoga nidra als herboren voelt, zeker als je deze techniek vaker beoefent. Een uur yoga nidra staat gelijk aan vier uur slaap. Spanningen, met name spierspanningen, emotionele spanningen en mentale spanningen worden geleidelijk losgelaten, zodat het lichaam weer in een natuurlijke balans kan komen en je je energieker gaat voelen.

 

Een les yoga nidra duurt ongeveer een uur. We beginnen met wat zachte bewegingen om wat meer lichaamsbewustzijn te creëren. Daarna gaan we in een gemakkelijke houding liggen of zitten. Je hoeft alleen maar mijn stem te volgen. Ik breng je naar een toestand tussen slapen en waken. De rest gaat vanzelf. Het wordt vaak ervaren als een cadeau aan jezelf.

 

Yoga nidra kan voor pure ontspanning gebruikt worden, maar het kan bovendien bijdragen aan een genezingsproces. Met name kankerpatiënten hebben er veel baat bij, ook tijdens de ziekte. Je kunt yoga nidra inzetten bij bepaalde gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen, chronische pijn, concentratieproblemen, burn-out, astma en migraine. Maar ook bijvoorbeeld bij stress, onrust, A.D.H.D., verdrietverwerking of boosheid.

Ook kan je yoga nidra gebruiken in therapeutische zin om bepaalde psychische klachten te verhelpen. Pijnlijke gedachten en gevoelens kunnen getransformeerd worden naar positieve patronen. Dit gebeurt niet in een groep, zoals bij de yoga nidra-les, maar is op individuele basis. 

Lesinformatie

De yoga nidra-lessen worden meestal eens per maand gegeven op de vrijdagavond in Weert. Je kunt je per les aanmelden. Er is dus geen sprake van leskaart of abonnement. De kosten bedragen € 12,50,  vooraf te voldoen nadat je je aangemeld hebt via de mail of via de contactpagina. De volgende les vindt plaats op vrijdag ? 2023 om 20.00 uur ruimte 107 in het Cwartier, Beekstraat 54 te  6001 GJ Weert (oude stadhuis). 

Draag gemakkelijke kleding en een paar dikke sokken. Matjes en kussens zijn aanwezig. Neem zelf een eigen deken mee.

Mocht je interesse of vragen hebben, meld je dan via de contactpagina.

 

Om terug te keren naar de vorige pagina, klik hier.