Rouwverwerking/verlies in al haar vormen

Overlijden

Als een partner, kind, ouder of een andere dierbare sterft, dringt het vaak niet door wat er allemaal is gebeurd. De waarheid wordt je in kleine brokjes toegeworpen. Beetje bij beetje ga je je realiseren dat je je geliefde niet meer terug zult zien. Dit besef is van een enorme omvang. Niet alleen begin je je te realiseren wat je kwijt bent geraakt: niet alleen je dierbare zelf, maar ook je toekomst met diegene is er niet meer. Hoe moet je verder op deze eenzame weg?

Deze weg zul je alleen moeten gaan, omdat niemand hem voor je kan gaan.

Toch is het vaak heel fijn om je gedachten en je gevoel kwijt te kunnen en deze met iemand te delen. Iemand die naar je luistert en je bijstaat in donkere dagen.

Je kunt deze behoefte al snel hebben of pas na maanden wanneer de belangstelling van de mensen om je heen begint weg te ebben.

 

Echtscheiding

Of het nu om echtscheiding gaat of om een verbreking van een samenwoning, een beslissing om uit elkaar te gaan neem je niet zomaar en er is vaak een heel moeizaam proces aan vooraf gegaan, zeker omdat kinderen ook vaak tot de gedupeerden behoren. Dit kan enorm veel stress veroorzaken. Je hebt veel meegemaakt en weet ook niet meer waar als eerste te beginnen. Een counselor kan een rustpunt zijn en psychologische hulp bieden om je verder op weg te helpen.

 

Nadat je uit elkaar bent gegaan begint een nieuwe moeilijke weg. Mensen beseffen het vaak niet en denken bij rouwverwerking alleen aan een gestorvene. Maar ook als je relatie eindigt en jij alleen achterblijft kan er een gevoel van groot verlies ontstaan. Een verlies dat tijd nodig heeft. Tijd die je nodig hebt om alles te verwerken en om je sterk te maken om weer opnieuw te beginnen.

Samen kunnen we een manier vinden om hier mee om te gaan.

 

Ook kan het zo zijn dat jij en je ex-partner ervoor kiezen om de scheiding zo harmonieus als mogelijk te laten verlopen. Ook hierin kun je kiezen om een counselor in te schakelen als derde (neutrale) partij.

 

Ziekte

Je hebt altijd op je lichaam gerekend. Nooit gedacht dat het je zo in de steek kon laten en nooit gedacht dat jou dit zou overkomen.

Als je ziek wordt of een ongeval krijgt ziet het leven er heel anders uit dan het altijd gedaan heeft. Het zal nooit meer zijn als voorheen en dat vergt de nodige aanpassingen. Niet alleen lichamelijk, maar vooral ook geestelijk. Hoe ga je om met het vooruitzicht dat je misschien nooit beter wordt? Hoe ga je om met de pijn? Hoe ga je je leven inrichten? Hoe ga je om met de veranderingen?  Begeleiding op deze weg door een counselor kan van grote waarde zijn.

 

Werkloosheid

Ontslagen worden en het verliezen van je baan heeft vaak een grotere impact dan iemand zich kan realiseren. Het gevoel aan de kant te worden gezet geeft een grote knauw aan je zelfvertrouwen. Voorheen had je een reden om uit je bed te komen. Je was zinnig bezig en was een nuttige schakel in de maatschappij.

Veel mensen voelen zich na het verliezen van een baan niet meer waardevol, voelen zich niet meer gewaardeerd. Ook statusverlies is soms moeilijk te aanvaarden. Werklozen schamen zich vaak voor hun positie en zien geen perspectief. Het komt vaak voor dat mensen hierdoor depressieve klachten ontwikkelen. Steun van een counselor kan bij dit alles helpen.

 

 

Om terug te keren naar de vorige pagina, klik hier.